Oświadczenie oddziału kolskiego partii na temat organizacji referendum odwołującego burmistrza miasta

Grupa obywateli naszego miasta, która zawiązała się w związku z negatywną, w jej ocenie, zaledwie roczną pracą burmistrza miasta Koła, p. Stanisława Maciaszka, pragnie doprowadzić do jego odwołania ze sprawowanej funkcji. W tym celu owa grupa inicjatorów, pragnie zorganizować referendum, w którym mieszkańcy miasta mogliby wyrazić swoją opinię, odpowiadając na pytanie: „Czy jest Pan/Pani za odwołaniem Stanisława Maciaszka z funkcji Burmistrza Miasta Koła przed upływem kadencji?”.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do wydarzeń tego typu nie dochodzi często, wszak to nikt inny, jak właśnie mieszkańcy miast, na drodze demokratycznych, prawidłowo przeprowadzonych wyborów, wybierają swoich włodarzy. Pan Maciaszek burmistrzem miasta Koła został również w taki sposób – demokratyczny! Czy zatem demokracja jest w porządku tylko wtedy, gdy lud wybiera „jedyną słuszną opcję”? Patrząc na przykład naszego miasta – wygląda na to, że tak. Obecny burmistrz reprezentuje interesy na wielu płaszczyznach odmienne od interesów swoich poprzedników. Nie bez echa przechodzi również fakt, iż p. Maciaszek związany był z PiS. Nie zdarzyło się dotąd w Kole, by na drodze referendum rozliczano kogokolwiek z rządów w ogóle, a co dopiero po zaledwie roku pracy.

Inicjatorzy nie podają żadnych konkretów, jako przyczyn referendum. W ich mniemaniu:
„- złe, a nawet tragiczne gospodarowanie finansami miasta oraz zasobami ludzkimi,
– zatrudnianie na kluczowych stanowiskach ludzi spoza Koła,
– brak realnych sukcesów w pozyskiwaniu środków zewnętrznych,
– planowanie inwestycji bez wystarczających analiz skutków dla środowiska, społeczeństwa i miasta,
– niedotrzymywanie obietnic wyborczych”,
to powody wystarczające, by odwołać burmistrza przed końcem kadencji.

korwiNaszym zdaniem powyżej cytowane zarzuty wobec osoby p. Stanisława Maciaszka, nie są wystarczającymi na tyle, by zasadnym było organizowanie kosztownego referendum odwoławczego, na którego realizację środki zostaną wyjęte z budżetu miasta, a więc z kieszeni obywateli! Liczymy na to, że mieszkańcy Koła pójdą po rozum do głowy i zamiast finansować referendum, postarają się o to, by Pan Burmistrz podczas swojej kadencji wprowadził np. budżet obywatelski, z którego wszyscy będą zadowoleni, a my – usatysfakcjonowani tak ważnym krokiem ku dobrym zmianom w mieście.

Nie odnosimy się do widocznej gołym okiem walki o stołki, do roszad, zwolnień i zmian na stanowiskach kierowniczych, ale bacznie przyglądamy się zamieszaniu, jakie wywołują wokół własnych utraconych stanowisk osoby, które są czołowymi postaciami lub poplecznikami pomysłu referendum.

Patrząc trzeźwym okiem, sytuacja w naszym mieście jest analogiczna do sytuacji w kraju: u nas na starcie postępujących zmian mamy referendum, a na początku zmian w rządzie – Komitet Obrony Demokracji.
Nie popieramy ani jednego, ani drugiego, a jeśli chodzi o działania Pana Burmistrza Maciaszka – większości z nich możemy z zadowoleniem przyklasnąć i na pewno bylibyśmy za tym, by dać mu szanse, by pracował dla Koła chociażby do końca kadencji.
Tym bardziej, że:
„– Wśród planów jest rozwój budownictwa komunalnego i poprawa infrastruktury drogowej. Chciałbym, by miasto było nastawione na budowę geotermii, mamy wspaniałe złoża. Chcę włączyć teren 15 hektarów do Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej – zapowiada burmistrz Stanisław Maciaszek. – Prace są już mocno zaawansowane, czekają tylko na podpis ministra. Oprócz tego planuję remont ważnych ciągów komunikacyjnych i wybudowanie domu opieki dla ludzi starszych – dodaje”.

KORWiN – Koło

Jeden komentarz

1. Po upływie czasu ( 60 dni) od daty poinformowania o zamiarze przeprowadzenia referendum, jako Komitet Referendalny rozpoczniemy kampanie informacyjną w której przekażemy Mieszkańcom Koła nasze zastrzeżenia. Zapraszamy wtedy do dyskusji i zadawania pytań, teraz niestety nie możemy prowadzić kampanii gdyż złamiemy tym prawo. Pojawia się wiele prowokujących wpisów które maja na celu zdyskredytowanie Komitetu Referendalnego, ustosunkujemy sie do nich podczas kampanii. Mamy demokrację i prawo do wyrażenia swojej opinii poprzez Referendum i będziemy to robili lecz zgodnie z prawem.

Odpowiedz

Zostaw odpowiedź.