Oświadczenie Janusza Korwin-Mikkego ws. rejestracji partii

Komunikat

Z uwagi na (wrogie – chaotyczne – bezsensowne – histeryczne – niepotrzebne skreślić) działania grupy ludzi kręcących się przy rejestracji KORWiNy, oświadczam, że pp. Anna Karbowska, Wiesław Lewicki, Robert Oleszczak, Arkadiusz Oziębło i Grzegorz Sowa nie znajdują się wśród Założycieli tej Partii i nie przewidujemy ich pobytu w szeregach jej Członków. P. Sowa został przy tym usunięty ze Stowarzyszenia „Republikanie”.

Kol. Piotr Bryczkowski nie ponosi żadnej odpowiedzialności za te działania, od kol.kol. Dominika Kowalskiego i Rafała Wiszniowskiego przyjąłem wyjaśnienia i uznałem je za wystarczające (na przyszłość zalecam Im uważne przeczytanie dokumentów, przed ich skrytykowaniem!), podobnie w/s kol. Roberta Gajdy. Przy okazji okazało się, że uparcie lansowana teoria o „spisku WOGO” (Wipler, Oziębło, Gajda, Oleszczak), użyta do rozbicia KNP, była całkowicie fałszywa: każdy z w/w Panów działał z innych motywów i niekoniecznie w porozumieniu. W stosunku do działań niektórych z nich wypowie się Prokuratura w wyniku doniesienia złożonego przez kol. Wiplera.

Przed chwilą zakończyłem przesłuchanie w sprawie krążących plotek, że tandem Oleszczak-Oziębło ukradł jakieś pieniądze lub doprowadził do deficytu funduszu wyborczego sięgającego 100.000 zł. Ustaliłem, że nastąpiły nie potwierdzone umową (i, moim zdaniem, znacznie zawyżone – 83.000 zł) wypłaty na rzecz dwóch osób powołujących się na decyzję ówczesnego Skarbnika, czego nie mogę potwierdzić z uwagi na obecny stan umysłowy p. Oleszczaka. Natomiast z całą pewnością za deficyt nie odpowiada w jakimś większym rozmiarze p. Oziębło, który za swoją pracę nie wziął ani grosza. Sprawę zda szczegółowo w poniedziałek obecny Skarbnik.

W palącej sprawie personalnej przypominam, że mamy trzy osobne obsady:

• pełnomocników na wybory prezydenckie (za co odpowiada kol. Przemysław Wipler – ale konsultuje w ramach Triumwiratu),
  • prezesów przyszłych Regionów, Okręgów i Oddziałów (za co odpowiadam ja w konsultacji z Członkami Oddziałów i kol.kol. Iwaszkiewiczem i Wiplerem),
  • miejsc na listach wyborczych – co jest sprawą przyszłości po wyborach prezydenckich.

Lista Pełnomocników jest już w zasadzie gotowa – podamy ją zapewne jutro rano.

Janusz Korwin-Mikke

Zostaw odpowiedź.